Tájékoztató a középfokú felvételi eljárásban tanulói jelentkezések módosításáról 2024. április 8-10. között

admin küldte be 2024. 04. 05., p – 10:48 időpontban

Tisztelt Felvételizők!

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint 2024. április 8-10. között lehetőségük van eredeti továbbtanulási szándékuk módosítására az ún. módosító tanulói adatlap kitöltésével.

A módosítás során a tanulmányi területek eredetileg beírt sorrendje megváltoztatható.

Új tanulmányi terület felvétele is lehetséges, de csak és kizárólag olyan középfokú iskolában, amely a tanulói adatlapon már korábban is szerepelt, és csak és kizárólag az érintett középfokú iskola igazgatójával (Horváth Levente Attila, suli@kossuthzs-szeged.edu.hu) történt előzetes egyeztetés alapján.

Új iskolát nem lehet megjelölni a módosító tanulói adatlapon és nem lehetséges korábban megadott tanulmányi terület törlése sem. A módosító tanulói adatlap elektronikus formában történő beküldésével a korábban beküldött tanulói adatlap érvényét veszti. Amennyiben a tanulók nem kívánnak élni a módosítás lehetőségével, nincs semmi teendőjük.

Az általános iskolák 8. évfolyamos tanulói esetén a módosító tanulói adatlapok előállítását az általános iskolák szervezik meg és az általános iskolák rögzítik a módosító tanulói adatlapokat a KIFIR rendszerben.

A módosításról szóló döntés meghozatala előtt a tanulóknak és a szülőknek célszerű megfontolni a következőket:

  1. A jelentkezők rangsorolásának algoritmusa kizárja annak a lehetőségét, hogy az adott intézmény adott tanulmányi területéről egy jelentkező kiessen pusztán azért, mert azt a tanulmányi területet a tanulói adatlapján hátrább sorolva jelölte meg. Egy adott iskola adott tanulmányi területén egy jobb teljesítményt elért tanulót, ha őt még nem vették fel egy általa inkább preferált (előrébb sorolt) másik tanulmányi területre, nem előzhet meg a felvételnél egy itt rosszabb eredményt elért tanuló. A rangsorból való kiesésnek két oka lehet: az egyik, hogy az illetőt egy általa előrébb rangsorolt helyre már felvették, a másik, hogy az adott tanulmányi területre a felvehetők létszáma nála jobb felvételi eredménnyel rendelkező tanulókkal már betelt.
  2. A jelentkező számára a módosítás lehetősége akkor lehet fontos, ha a felvételik során az egyes iskolákban szerzett tapasztalatai alapján esetleg megváltozott a saját felvételi elképzelése. Inkább más helyre szeretne elsősorban bejutni (és ha több helyre is felvennék, a saját választása, a tanulmányi területek között általa felállított sorrend lesz a döntő), illetve még inkább azért, mert lehetősége van olyan új tanulmányi területeket is megjelölni, amelyekbe a bejutás esélye nagyobb.
  3. A jelentkezők felvételi jegyzéke a módosító időszakban kiegészülhet tehát olyan tanulókkal, akik a megjelölt új tanulmányi területen az elért eredményük alapján a rangsorban előrébb szerepelnek, mint a normál jelentkezési időszakban megjelölt tanulmányi területeiken.

További hasznos információk e témában: Oktatási Hivatal: Középfokú beiskolázás - Gyakran ismételt kérdések

az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum vezetősége
2024.04.05.